+90 264 274 38 50

KBRN EĞİTİMİ VE AFAD DEPREM TATBİKATI – 06.03.2019

Adapazarı Şeker Fabrikasında gerçekleşen eğitim ve tatbikatlara Sakarya AFAD İl Müdürü Hüseyin Kaşkaş,  Sakarya AFAD Arama Kurtarma Birlik Müdürü Dr. Özge Aktaş Panta, AFAD Ekipleri, Şeker Fabrikası Yönetimi, Fabrika Arama Kurtarma Ekibi ve 150 çalışanı katıldı.

Sabah başlayan programda Sakarya AFAD Birlik Müdürü Dr. Özge Aktaş Panta ve Sakarya AFAD Ekipleri tarafından Kimyasal, Biyolojik, Radyoaktif, Nükleer (KBRN) Eğitimleri verildi. KBRN Eğitiminde Şeker Fabrikası çalışanlarına; KBRN nedir? KBRN tehdit ve tehlikeleri, tehlikeli madde sınıflandırmaları, şüpheli paketler, fabrikada oluşabilecek KBRN tehlikelerine karşı neler yapmamız gerektiği anlatılarak, KBRN olaylarında kullanılan kıyafet ve teçhizatlar tanıtıldı.

Öğlen programı kapsamında Sakarya AFAD İl Müdürü Hüseyin Kaşkaş tarafından gerçekleşen ‘Afet Farkındalığı’ eğitimlerinde; Afetler öncesi, sırası, sonrası neler yapabileceğimiz ve hangi doğru davranış modellerinin uygulanacağı, afetler sonrası ilk 72 saat, İlimizde ve Ülkemizde meydana gelen afet türleri, İlimizin afetselliği, afet çantasının önemi ve içinde neler olması gerektiği, yangınlara ilk müdahale teknikleri anlatılarak ‘olası bir depremde insanları çoğu zaman binaların ya da binalardaki eşyaların zarar verdiğini, binaların depreme dayanıklılık testinin yapılmasını ve güçlendirilmesi gerekliliği olanların kesinlikle güçlendirilmesinin yapılması gerektiğini söylenerek olası depremde birde insanlara zarar veren evlerdeki sabitlenmemiş eşyalardır. Mutlaka evdeki eşyaların sabitlenmesinin gerekli olduğu ve bilgileri kesinlikle aileleri ile paylaşılması gerektiği, Olası afet ve acil durum anında yaşam üçgeni oluşturulması gerektiği eğitim ve örnekler ile katılımcılara aktarıldı.

Eğitimler sonunda KBRN ve Arama Kurtarma Tatbikatı gerçekleştirildi.

3 farklı noktada gerçekleşen eğitim ve tatbikatlarda; Senaryo gereği fabrika ve çevresinde deprem meydana geldiği, Depremin geçmesiyle birlikte toplanma alanlarında toplanan çalışanlar yapılan sayım ile birlikte 2 çalışanın içerde mahsur kaldığı bildirilmiştir.

Olay bölgesine sevk edilen Sakarya AFAD ekipleri olası kimyasal sızıntıya karşı KBRN ekiplerimiz tarafından fabrika ve çevresinde ölçümler yapılmış herhangi bulguya rastlamamıştır.

Deprem esnasında fabrikada yaralanarak mahsur kalan 2 çalışan, bulunduğu alanlardan Sakarya AFAD Ekipleri tarafından kurtarılarak sağlık ekiplerine teslim edildi.

Sabah 9.00’da başlayan eğitim ve tatbikatlar 16.30 da başarıyla sona erdi.

Sakarya AFAD İl Müdürü Hüseyin Kaşkaş; ‘Bugün gerçekleşen eğitim ve tatbikatlara önem ve özen gösteren Adapazarı Şeker Fabrikası Yönetimine, Şeker Fabrikası Arama Kurtarma Ekibine, Çalışanlarına ve Sakarya AFAD Ekiplerine teşekkür ederiz’ dedi.

17 Nisan 2022