+90 264 274 38 50

2017 – YENİ ARITMA TESİSİNİN ELDE ETTİĞİ BAŞARI

Yıldız Holding iştiraki Adapazarı Şeker, 2017/2018 şeker üretim kampanyası ve sosyal sorumluluk ve çevre duyarlılığı ilkeleri kapsamında, 20 milyon lira yatırımla kurulan ileri teknoloji arıtma tesisinin işletme sonuçlarını bir basın toplantısıyla açıkladı.

Adapazarı Şeker Genel Müdürü Hasan Çapraz, bu yıl bölge ekonomisi adına sevindirici gelişmelerin yaşandığını belirterek, “Geçen yıl bölgemizden tedarik edilen pancar miktarı 35 bin ton iken, pancar üreticilerimizin teveccühü ve başarılı ziraat uygulamalarımız ile iyi geçen iklim değerleri sonucunda bölgemizden 94 bin ton pancar alındı” dedi.
Merkez Bölge Pancar Üreticilerimize ödenecek ürün bedeli tutarı 2,5 kat arttı. Dekar başına alınan pancar miktarında üreticilerin yüzünü güldüren sonuçlar elde edildiğini aktaran Çapraz, şöyle devam etti:

“Dekara 12 ila 14 ton pancar hasadı yapan çiftçilerimizin mutluluğunu hep birlikte yaşadık. Bölgemiz pancar üreticilerine ödenecek ürün bedeli miktarının bu yıl 2,5 kat artmış olması bizleri daha da cesaretlendirdi. Sektörel şartların ve rekabetin elverdiği ölçüde pancar tedarikini bölgemizden yapma önceliğimiz devam edecektir. Bölgemizden tedarik edemediğimiz miktarı daha önce ekim yaptığımız alanlarla, T.C Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın müsaadesi ile devam edeceğiz.”

Bölge ekonomisinin temel taşı olmayı sürdürdük

2017-2018 kampanya döneminde 497 bin ton pancarı 450 kişilik Adapazarı şeker ailesi ile 96 günde işlediklerini dile getiren Çapraz, “Kampanya sonucunda Şeker üretim tonajımız, önceki yılın üzerinde gerçekleşerek 65.780 ton olarak gerçekleşti. Aynı zamanda 20 bin ton melas ve 120 bin ton pancar küspesi üreterek, maya, yem ve hayvancılık sektörünün temel hammadde tedarikçileri arasında yer almaya devam ettik.450 milyon TL’lik bir ekonomik hacme ulaşarak, bölge ekonomimizin temel taşlarından olmayı sürdürdük” diye konuştu.

Şeker kotası 5.500 ton arttı

Önümüzdeki yıl 500 milyon TL’lik bir ekonomik hacme ulaşacaklarını öngördüklerini ifade eden Genel Müdür Çapraz, şunları kaydetti:
“Bu bölgemiz açısından ticaretin ve ekonomik refahın tüm iş ortaklarımıza daha fazla değer katacağının bir müjdesi olacak. Ayrıca bu hafta başında T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından şirketimize tebliğ edilen Şeker Kotası artış yazısı, Adapazarı şeker ailesinin çalışmalarını taçlandırdı. Fabrikamızın geçen yıl 50 bin ton olan Şeker kotası yüzde 11 oranında 5.500 ton artarak 55.500 tona yükseldi. Kotamızın artışı ile fabrikamızın 99 bin ton olan şeker üretim kapasitesine ulaşma hedefimizde önemli bir basamağı da aşmış bulunuyoruz. Orta vadede kotamızı 70 bin tona ulaştırarak, 99 bin hedefini daha güçlü hissedeceğiz.”

Atık su arıtmada başarılı bir sezon geçirdik

Şeker sanayinde yapılan en yüksek bütçeli ve en hızlı hayata geçen proje olan İleri Teknoloji Arıtma Tesisinin işletme sonuçlarını da açıklayan Genel Müdür Çapraz, “Kampanya sürecinde arıtmada daha başarılı bir sezon geçirdik. Başarımızın somut bir delili olarak SASKİ tarafından yapılan Atık su Deşarj ölçümlerinden 800 KOİ olan üst sınırın altında +,- %30 marj ile 100 KOİ civarında bir deşarjın gerçekleşmesi oldu. Bu yıl atık sudan dolayı ceza gerektirecek bir sonuç elde edilmedi. Yıldız Holding’in hedefleri arasında yer alan; üretim proseslerinde kullanılan su miktarının düşürülmesi hedefine bağlı olarak geçen yıl 100 ton pancarın işlenmesi için kullanılan 90 m3 su seviyesi bu yıl 60 m3 seviyelerine indirildi. Su kullanım miktarlarında sağlanan yüzde 27 oranında bu iyileşmeyi 2018 yılında da sürdürülebilir kılmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

Koku sorunu kökten çözüldü

Önceki yıllarda hissedilen kokuyu, bu kampanya dönemde kökten çözdüklerini vurgulayan Çapraz, şöyle devam etti: “Çevreye duyarlıyız. Koku ile çıkan haber ve yorumları titizlikle değerlendiriyoruz. Koku konusunda bu yıl kanuni değerleri sağladık. Hatta uluslararası standartların da üzerinde değerlere ulaştık. Koku giderici uygulamalarımız devam ediyor. Arıtma yatırımının son aşamalarında SASKİ’ nin tavsiyesi ile arıtma havuzlarının üstünü kapatmak için 1 milyon TL’lik tutarda plastik malzemeyi ithal ederek havuzlara yerleştirdik. Şu anda herhangi evin mutfağında hissedilen haşlanmış pancar kokusunun dışında dışarıya çıkan bir koku söz konusu değil. Çıkan atıkları da en iyi şekilde bertaraf ettik. Ayrıca dökme olarak satılan küspe miktarını azaltarak; 500 kg’lık paketli küspenin imalatına ağırlık verdik. Müşterilerimiz, hava ile teması kesilmiş ve bir yıl süre bozulmaya karşı dayanaklı paketli küspeye yönlendirdik. 2018 yılında bu uygulamamız artarak devam edecektir.”

17 Nisan 2022